Close
 
Close

Afvalstoffendienst Den Bosch: hart voor de natuurGevelbouw2

Het terrein van Afvalstoffendienst in Den Bosch heeft enorme afmetingen en biedt onder andere ruimte aan kantoren, afvaloverslag, klein chemisch afval, een biomassa centrale en werkplaatsen. B&G Hekwerk heeft de bijzondere Trapezium toegangspoort ontworpen, de toegangspartijen met schuif-poorten en slagbomen verzorgd en de bouwstaalmatten voor de beplanting aangebracht, terwijl Van Helvoirt Groenprojecten verant-woordelijk is voor de liefst 2.400 m2 aan beplanting tegen de gevels. Zowel de vogels en insecten als de medewerkers van de Afvalstoffendienst plukken daar letterlijk en figuurlijk de vruchten van.

B&G Hekwerk heeft samen met de aannemer in eerste instantie het architectonisch ontwerp uitgekristalliseerd en meegedacht in de constructie. "De aannemer heeft bij het maken van de gevels direct al draadeinden geplaatst, zodat wij de bouwstaalmatten die de begroeiing leiden, eenvoudig en snel konden aanbrengen," zegt Hennie Zonneveld van B&G Hekwerk. "Zo hoefden we achteraf geen gaten meer te boren en dat scheelde aanzienlijk in tijd en kosten." De Trapeziumvormige schuifpoort, waar de vrachtwagens door naar binnen rijden, is een architectonisch hoogstandje en volgens Zonneveld puur maatwerk. "De poort is twaalf meter breed en ruim twee en een halve meter hoog en schuift volledig in de wand. We hebben de constructie eerst geplaatst, waarna de Cortens-staal bekleding ertegen is geplaatst. De stalen elementen zijn vrijwel gelijktijdig aan de binnen- en buitenzijde van de constructie van de poort aangebracht om de massa op te vangen." Samen met de overige schuifpoorten en slagbomen zorgt deze poort voor de complete toegangscontrole van alle in- en uitritten van de locatie van Afvalstoffen Den Bosch.

Na het plaatsen van de bouwstaalmatten kon Van Helvoirt Groenprojecten aan de slag. Zij hebben overigens de gehele gevel, vanuit de beplanting gezien, geëngineerd. Volgens Ruud Kempen van Van Helvoirt Groenprojecten was het doel om een natuurlijke sfeer te creëren en het gebouw qua uitstraling te laten aansluiten op de omgeving met de Maas en zijn groene uiterwaarden. "Er is gekozen voor een biodiverse beplanting met een robuuste uitstraling. Geen glad gestileerde groene gevels. Biodivers wil zeggen dat de planten interessant zijn voor insecten (waaronder bijen) en voor vogels. Door het natuurlijk karakter kunnen vogels bijvoorbeeld gaan nestelen in de begroeiing. Zelfs de medewerkers van de Afvalstoffendienst plukken (in de pauze) letterlijk en figuurlijk de vruchten van de beplanting. Op het maaiveld hebben we namelijk gekozen voor bramen- en frambozenklimplanten." Van Helvoirt heeft voor de in totaal 2.400 m2 aan groene gevel wel dertig verschillende soorten klimplanten geplant, deels wintergroen en deels bladverliezend. "De gevel zal vanaf drie niveaus dichtgroeien," vervolgt Kempen. "Vanuit het maaiveld traditioneel omhoog, halverwege zijn bakken in de gevel aangebracht waarbij de klimop tegen de bouwstaalmatten omhoog kan groeien en vanaf het dak groeit de beplanting naar beneden. De bewatering verloopt computergestuurd en is per gevel (noord/zuid/oost/west) verschillend en afhankelijk van het aantal zonuren."

De Afvalstoffendienst zal zijn natuurlijke uitstraling ook in de toekomst blijven behouden, want Van Helvoirt Groenprojecten draagt in ieder geval de komende vijf jaar zorg voor de complete onderhoudswerkzaamheden aan het groen: snoeien, bemesten, eventueel herplanten en het regelen van het bewateringssysteem, dat trouwens de waterkringloop sluit. Het regenwater van het dak wordt opgevangen, centraal opgeslagen, gefilterd en deels gebruikt voor het bewateren van de groene gevels.

Persbericht Gevelbouw Gevelbouw3

B&G | Beveiliging begint buiten

Wayenborgstraat 11
2800 Mechelen

Tel.: 015 202 400
Fax: 015 206 200