Close
 
Close

B&G levert gaashekwerk voor Donkey Sanctuary op BonaireDonkey1

"Voor ons is dit een enorm project", zegt Marina Melis. Zij is de drijvende kracht achter de Donkey Sanctuary op Bonaire. Voor het omheinen van haar ezelopvang kocht ze in Nederland, bij B&G Hekwerk, bijna vier kilometer gaashekwerk en twee poorten. Om kosten te besparen, gaan haar medewerkers die de komende maanden zelf plaatsen. Marina: "Maar we kunnen nog wel een paar handige vrijwilligers gebruiken."

De ezels op Bonaire werden vroeger als lastdieren gebruikt. Na de komst van moderne voertuigen werden ze overbodig en zijn ze aan hun lot overgelaten. Om ze van verhongering, mishandeling en verkeersgevaar te redden, stichtte Marina Melis in 1993 de Donkey Sanctuary Bonaire. Daar verzorgt ze samen met echtgenoot Ed Koopman, medewerker Genaro Anthony en een aantal vrijwilligers inmiddels 449 ezels.

Zestig hectaren
Enkele jaren geleden moest de ezelopvang deels wijken voor een uitbreiding van het aangrenzende vliegveld. Dankzij gulle sponsors lukte het om nieuwe grond te kopen. De in totaal zestig hectaren werden tijdelijk omheind met schapengaas van 1,20 meter hoog. "Op zich is dat genoeg om de tamme ezels binnen te houden", zegt Marina, die zich via Skype laat interviewen. "Maar ongenode gasten hou je er niet mee buiten. Sinds we zijn opengegaan, is er al vijftien keer ingebroken."

Ook lijdt het schapengaas erg onder het klimaat op Bonaire. "Er zit veel salpeter in de lucht", zegt Marina. "Daardoor roest het gaas en zijn we elke dag druk met reparaties." Volgens haar was het hoog tijd voor een kwalitatief betere omheining. Die vond ze bij B&G Hekwerk in Nederland.

Gerenommeerde naam
"Als Nederlander ben je toch sneller geneigd om te kiezen voor een gerenommeerde naam uit je eigen land", verklaart Marina haar keuze. Ze zou bijvoorbeeld ook in de Verenigde Staten op zoek kunnen gaan naar een leverancier. "Maar de spullen die daar vandaan komen, zijn meestal 'made in China', zegt Marina. "Ze gaan vaak snel stuk."

Kwaliteit is volgens Marina erg belangrijk op de Antillen. "Alles is hier duurder omdat het met de boot moet worden gebracht. Je kiest daarom altijd voor een product waar je zo lang mogelijk mee kunt doen." B&G staat op de Antillen bekend om de goede kwaliteit. Dat bleek toen de ezelverzorgster navraag deed bij een dierenpark en een struisvogelfarm op Curaçao. "Ook zij gebruikten allebei hekwerk van B&G."

Marina koos voor gaashekwerk. Dat is verzinkt en geplastificeerd en is prima bestand tegen het klimaat. Samen met drie rijen puntdraad (tegen indringers) wordt de omheining 2,40 meter hoog.

Scherpe prijs
Voor een eerste fase schafte Marina al eerder 700 meter hekwerk aan en twee poorten. Toen ze ook genoeg sponsoren had voor de rest van het park, bestelde ze nog ruim 3 kilometer. Voor de financiering van het project is Marina volledig aangewezen op gulle sponsoren en toeristen die de sanctuary bezoeken. B&G droeg bij aan de realisatie door een zeer scherpe prijs te rekenen.

Klipgrond
Op het moment van het interview is het hekwerk net in Nederland ingescheept. Eind mei kunnen de mensen van de ezelopvang het in de haven van Bonaire ophalen. De omheining wordt geplaatst door Ed en Genaro. Volgens Marina is hun dat wel toevertrouwd. "Zij hebben ook het winkeltje, de waterput met windmolen, de stallen en de uitkijktoren gebouwd."

Toch wordt het een hele klus. "We zitten op klipgrond, een soort lava", legt Marina uit. "Daardoor moeten alle gaten worden voorgeboord en moeten de palen vervolgens met beton worden vastgezet." Ze lacht: "Dus als er bijvoorbeeld nog (oud)-medewerkers van B&G als vrijwilliger willen komen helpen, zijn ze meer dan welkom."

Donkey2  Donkey3

B&G | Beveiliging begint buiten

Wayenborgstraat 11
2800 Mechelen

Tel.: 015 202 400
Fax: 015 206 200